Bir Tek Lira Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, kısa ismiyle “1TL Derneği”, “Ayda 1 TL” projesini hayata geçirebilmek amacıyla, 2014 yılının Mayıs ayında, 7 üniversiteli arkadaş tarafından, İstanbul/Üsküdar'da resmi olarak kurulmuştur. Dernek Merkezi 2018 yılında Bayrampaşa'ya taşınmıştır. Dernek kurulduğunda öğrenci olan dernek kurucuları artık profesyönel olarak kendi işlerini yapmaktadır. Dernek çalışmaları gönüllülük esasına dayanmaktadır
- Dernek; hiçbir siyasi parti, cemaat, spor kulübü, cemiyet, dernek, vakıf vb. bir oluşuma dahil değildir. Sadece iyilik yapabilmek niyetindeki bir grup arkadaşın kurduğu müstakil bir dernektir.
- Derneğin çalışmalarını yürüten resmi üye sayısı 2019 yılında 25 kişiye ulaşmıştır.
- Derneğin sürdürdüğü "Ayda 1TL İyilik Projesi" 2018 yılı Kasım ayında, Türkiye Gençlik STK'ları Platformu'nun düzenlediği "Sosyal Girişimcilik Ödül Töreni"nde, T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın takdimiyle "Sosyal Girişimcilik" ödülü almıştır.
- "Ayda 1TL İyilik" projesinden gelen 1 liralık gönüllü üyelik aidatlarının tamamı(%10 GSM komisyon kesintisi yapılmış hali), eğitim, sağlık, insani yardım faaliyetlerine aktarılmaktadır. Dernek ihtiyaçları için kullanılmamaktadır.
- Dernek, İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak 34-203-121 kütük numarasıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
- Gönüllülük esasıyla yürütülen dernek çalışmaları herhangi bir kar amacı gütmemektedir. Dernek masrafları da üyelerin kendi imkanlarıyla ve dışardan bulabildiği/bulmaya çalıştığı fonla ve gelen genel bağışlarla karşılanmaktadır. Genel bağış hesabımızın İBAN bilgileri aşağıdadır:
a-) Sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve insani yardım, sağlık yardımı ve eğitim yardımı konuları başta olmak üzere, yardım çalışmaları yapan tüzel kişilere destek vermek
b-) Topluma sosyal yardım bilinci aşılamaktır.
- İyilik kavramının birleştirici ve bütünleştirici gücünü kullanarak, çeşitli sebeplerle ayrışmış hatta kutuplaşmış olan toplumumuzun hoşgörü mekanizmasını tedavi edebilecek projeler üretmek ve bu sayede toplumsal bilinci geliştirmek.
- Bağış ve bağışçılık kültürümüzü hatırlatmak ve gelişmesine katkı sağlamak.
1- Selin BAŞCAN (Kurucu)
İş : Araştırma Görevlisi (Sakarya Üni.)
Eğitim : YTÜ - Kentsel Dönüşüm ve Planlama Yüksek Lisans
2- Muhammet Nazım TAŞÇI (Kurucu)
İş : Öğrenci
Eğitim : Kocaeli Üni. - Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
3- Mustafa PEKTAŞ (Kurucu)
İş : Öğrenci
Eğitim : Anadolu Üni. - Adalet
4- Cüneyt KUZGUN
İş : Yönetici (İsttelkom A.Ş.)
Eğitim : Anadolu Üni. - İşletme
5- Yetkin BULUT
İş : Su ve Işık Sistemleri Teknikeri (Aquatronic Su ve Işık Sistemleri Şti.)
Eğitim : Anadolu Üni. - İşetme
6- Serdar HANLI
İş : Esnaf (Taksi İşletmecisi)
Eğitim : Balıkesir Üni. - Muhasebe
7- Yunus ŞERBETÇİ
İş : Yönetici (İSAR VAKFI)
Eğitim : Anadolu Üni. - Kamu Yönetimi
8- Sefa ALTAY
İş : Öğrenci
Eğitim : Ankara Yıldırım Beyazıt Üni. - Sosyoloji Yüksek Lisans
9- Gülşen KÖSOĞLU
İş : Dr. Araştırma Görevlisi (Marmara Üni.)
Eğitim : Boğaziçi Üni. - Fizik Doktora
10- Arif MUTLU
İş : Gemi Mak. İşletme Mühendisi (Hicri Ercili Denizcilik A.Ş.)
Eğitim : İTÜ - Gemi Mak. İşletme Mühendisliği
11- Yasin GÖKALP
İş : Kalite Kontrol Sorumlusu (Frenox End. Soğutma Tic. A.Ş.)
Eğitim : Anadolu Üni. - İksitat
12- Aydonat MERCANGÖZ
İş : Askeri Personel, Teğmen (T.C. T.S.K.)
Eğitim : Namuk Kemal Üni. - İnşaat Mühendisliği
13- İbrahim Harun KAYA
İş : CCTV Operatörü (Securitas Güvenlik Hiz. A.Ş.)
Eğitim : Süleyman Demirel Üni. - Muhasebe
14- Şeyma KARATAŞ
İş : Öğrenci
Eğitim : İstanbul Arel Üni. - Psikoloji
15- Begüm MERCANGÖZ
İş : Öğrenci
Eğitim : Marmara Üni. - Biyoloji
16- Sinem Tuğba HANLI
İş : Öğrenci
Eğitim : FSM Vakıf Üni. - Psikoloji
17- Serdar YAMAN
İş : İdari İşler Sorumlusu (Çamlıca Eğitim ve Kültür Vakfı)
Eğitim : İstanbul Üni. - STK ve Sosyal Sorumluluk Yönetimi Yüksek Lisans
________________________________________________________
MANİFESTOMUZ
BİR, Olmamak İçin Bir Ol!
Dünyaya gelişimizle başlayan yaşamak serüveninin birer parçasıyız hepimiz... Oyuncuları, maceracıları ve hatta çoğu zaman keşfedicileriyiz...
Fakat yaratılış bu ya, tenimizin rengini, cinsiyetimizi seçemediğimiz gibi içine doğduğumuz sosyal farklılıkları da seçmemiz mümkün değil... Kaderimizi tayin edemediğimiz böylesi bir hayata geliş öyküsünden sonra kendimizi yaşamın ortasında, mücadelelerle boğuşurken buluveririz... Hayatta kalmanın, karnını doyurmanın, sırtını pek tutmanın yerini artık 'sosyal' sıfatlar almaya baslar... Büyüdükçe bizden beklenenler, yapmamız gerekenler de büyür… Daha iyi işler, daha çok paralar, daha büyük evler, daha lüks arabalar...
Nasıl dahil olduğumuzu anlayamadığımız bu sistemde, insan tarafından oluşturulmuş yapay algılar üzerinden 'biz' olmaya çalışırız.
'Biz' kimdik peki?
Oysa ki biz her şeyden önce insandık ve aslında bu hayattaki en önemli varlık sebebimiz de insan olabilmek, âdem kalabilmekti...
Ekonomik sistemlerin, siyasi uygulamaların gölgesinde kalan merhamet, vicdan, duyarlılık, hoşgörü gibi sıkışan ezilen duyguların sahibi insandık...
Bir Tek Lira Derneği, büyüdükçe bizden beklenen sahte büyüklükler yerine az görünüp aslında niteliği kat kat büyük olan değerlere önem veren bir dernektir.
Bir afişte, bir reklamda, akşam haberlerinde bir an için görüp, 'keşke ben de yardım edebilsem, benim de elimden bir şey gelse' deme duyarlılığı gösteren gönüllüleriyle bu düşünceleri gerçeğe dönüştürme amacı güden bir dernektir.
Günlük hayatın en çok kullanılan, belki de düşünülmeden harcanan en kolay parası olan 1 TL ile yüzlere binlere ulaşarak, yardım projelerine destek olmak derneğimizin temel amacını oluşturmaktadır.
Bu projeler Türkiye'de faaliyet gösteren dernek ve vakıfların eğitim, sağlık ve insani yardım başlıklarından seçilecektir.
Bu amaç doğrultusunda GSM operatörleri aracılığıyla aylık 1 TL katkı sağlamak, devasa bir kumbara oluşturmak ve yapacağımız birçok bağışa ortak olmak için gönüllülerimizi bekliyoruz...
Dünyaya insan olarak gelişinin ayrıcalığını, vicdanını, duyarlılığını hisseden, fark eden insanlarla el ele yürümek istiyoruz...
Az olmadan çok olmayacağını hatırlatarak özetle;
Bu dünya sensiz de döner, asıl mesele seninle nasıl döneceği, yaşadığın dünyaya karşı duyarlı ol, seni yok saymayan evreni yok sayma farkında ol, bu sefer değişiklik yap, yararlanan olma yarar sağlayan ol, nasıl olur deme, 1'den başla bir ol, birlik ol, sonsuz ol.
Yararlandığımız Kaynaklar:
Bir: Tek, yalnız(TDK)
Bir: Beraber, müşterek(TDK)
Bir Olmak: Buluşmak, iş birliği yapmak(TDK)
Hadis-i Şerif:
Hayra vesile olan onu yapan gibidir. (Tirmizi)
Hadis-i Şerif:
Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devam üzerine yapılandır. (Buhari)